BANJOLE 2020

Banjole

Banjole (ital Bagnole) so obmorsko istrsko naselje na Hrvaškem. Upravno so del občine Medulin, ki spada pod Istrsko županijo. Banjole so oddaljena le 5 km od Pule in 7 km od Medulina. To majhno mesto v Istri je znano po svoji fenomenalni gastronomski ponudbi, ki temelji vglavnem na svežih ribjih specialitetih. Zaradi ugodne geografske lege, ki ga nastani v senco stoletnih borov, ima naravno zaščiteno pristanišče.

Vsi ljubitelji aktivnih počitnic, predvsem potapljanja, bodo uživali v čistoči morja ter podmorja, ki se okoli Banjol odlikuje z barvastimi grebeni in raznovrstno podmorsko floro in favno. Družine z otroki bo razveselila skalnato-peščena plaža, ki ima plitvi vhod v morje, tako da se tukaj brez bojazni lahko kopajo majhni otroci in neplavalci. Glede na to, da izhaja že iz bronaste dobe, je neizogibna bogata kulturno – zgodovinska dediščina, tukaj kot najbolj zanimivo je potrebno izločiti Centinero, Rupice in Paltano.

 

Ljubitelje narave bo razveselil park narave Rt Kamenjak, potapljače pa otok Fraškerić. V zalivu Paltana je obsežno sidrišče. Na severozahodni strani je manjši škver Portić, ob katerem je pristajalni pomol s splavno drčo. Zaliv je izpostavljen samo jugozahodnim vetrovom. V zalivu Cintinera (okoli 1 km zahodno od Banjol), se v borovem gozdu nahaja avto kamp.

Banjole so bile v preteklosti ribiška vas, z majhno tovarno ribjih konzerv in gojiščem ostrig. V bližini naselja se nahajajo ruševine srednjeveške cerkvice sv. Mikule, zgrajene v drugi polovici 7. stoletja.

Danes so Banjole ena od bolj priljubljenih turističnih destinacij v južni Istri.

Apartma Roberto A3

Krajši dopust smo preživeli v apartmaju Roberto in sicer v apartmaju A3, kar pomeni, da je namenjen trem osebam. Ob prihodu sta nas pričakala starša lastnika g. Danijela in nam z nasmehom izrazila dobrodošlico. Že prvi pogled na zunanjost hiše je prikazal pozitiven odziv – urejeno, čisto, z bujnim cvetenjem rož in zelenja. Pred vstopom v apartma nas je takoj navdušila nova pokrita terasa, ki je prostorna, urejena in obdana s cvetjem – kot navdušenec nad terasami lahko rečem samo – TOP.

Pri vstopu v apartma nas pričaka združen prostor z dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Vse skupaj ne pretirano veliko, vendar vseeno za 3 osebe dovolj veliko. Največjo težavo v apartmajih mi ponavadi predstavlja kuhinja oziroma oprema v kuhinji, kjer te naprimer v apartmaju za 5 oseb pričakajo 4 krožniki, nekaj kozarcev – po možnosti vsak drugačen, jedilni pribor nabran iz večih kompletov, posoda, ki jo redko dobiš čisto in dokaj lepo in podobne stvari… No, v našem primeru oziroma v apartmaju Roberto, nas je pričakala urejena kuhinja, dovolj pribora, isti kozarci, vse kar človek rabi in še več. Izpostavim lahko tudi npr. čisto novo “džezvo” za kuhanje kave, kjer smo mogli odstraniti še etiketo. Edina pomanjkljivost v kuhinji je bila, da še ni bila urejena topla voda, tako da sva z ženo posodo pomivala v kopalnici oziroma sva toplo vodo nalila v večjo posodo in potem v kuhinji pomila posodo. Ker je hiša starejšega tipa, je tudi razumljivo, da se ne more vse urediti naenkrat, ker to predstavlja velik finančni zalogaj. Vendar po besedah lastnika Danijela, se bo tudi to uredilo preko mrtve sezone.

Iz kuhinje se lahko odpravimo v spalnico, kjer nas čaka ena velika zakonska postelja in ena normalna postelja za eno osebo. Seveda nas je pričakala čista posteljnina, dovolj prostora za oblačila in udobna postelja. Iz okna je pogled na novo teraso.

 

Iz kuhinje pa se pride tudi v kopalnico z wc-jem in tuš kabino. Lepa in sodobno urejena kopalnica, dovolj prostora za osebne stvari, izpostaviti pa moram tudi precejšnje število brisač, ki jih sploh nismo mogli porabiti.

Na vrtu pred apartmajem nas čaka tudi žar na oglje, ki si ga delimo z zgornjim, velikim apartmajem A7, ki je popolnoma na novo urejen in tudi zelo moderno opremljen. Na drugi strani hiše pa se nahaja še tretji apartma A5, ki ima poleg lastnega žara, tudi lasten parking direktno pred apartmajem.

Z lastnikom g. Danijelom sva se že pred prihodom vse dogovorila brez težav, tudi naše prestavljanje datuma odhoda zaradi slabega vremena in situacije z virusom ni predstavljalo nobenih težav. Tako da vse pohvale g. Danijelu za ustrežljivost in prijaznost, prav tako tudi njegovim staršem, ki lepo skrbita za hišo in apartmaje.

Ocena: 5

Apartmaji Roberto so primerni družinam z majhnimi otroki in vsem, ki si želijo mirnega dopusta. Po dolgem času lahko zopet rečem, da sem bi pa še prišel…