BLEJSKO JEZERO 2012

Bled

Leži na Gorenjskem ob vznožju Pokljuke, ime nosi po Bledu. Jezero je tektonsko ledeniškega izvora in leži na nadmorski višini 475 m. Dolgo je 2120 m in široko 1380 m, ima površino 1,45 km², najglobja točka pa je v globini 30 m. Povprečna letna temperatura je 12°C. Najvišjo temperaturo 25° C doseže voda v juliju. Večjih naravnih pritokov jezero nima, napaja ga le nekaj studencev, največji je potok Mišca v Zaki. Na Mlinem iz njega izteka potok Jezernica. Termalni vrelci v severovzhodnem delu so zajeti v treh plavalnih bazenih – Grand hotela Toplice, hotelov Park in Golf.

Nastanek jezera

Edinstvena oblika jezera kot ga poznamo danes, ni nastala naključno. Nekoč je bila na njegovem mestu tektonska kotanja, ki jo je skozi leta izklesal bohinjski ledenik. Na poti ga je ovirala ogromna skala, katero je tako vztrajno brusil, da je od nje ostal samo še današnji otok. Led se je stopil, kotlino je zalila voda in nastalo je Blejsko jezero, ki s svojo globino, ponekod tudi do 30 metrov, navdušuje potapljače. Jezero gosti 19 različnih vrst rib, kot so krapi, somi in jezerske postrvi, na svoji gladini pa omogoča domovanje racam mlakaricam in labodom ter pestremu rastlinju.

Termalni vrelci

Tektonska zasnova jezera ni zahvalna le za edinstveno obliko jezera, pač pa tudi za številne termalne vrelce na vzhodni strani jezera, katerih temperatura se ne spusti pod 20 °C. Termalni vrelci so danes zajeti v treh hotelskih bazenih Grand hotela Toplice ter hotelov Park in Rikli Balance. V hotelih Park in Rikli Balance vodo dodatno ogrevajo, medtem ko se v Grand hotelu Toplice lahko osvežite s pravo termalno vodo pri 22 °C. Prav tu si zdravilno vodo lahko natočite tudi v kozarec in jo spijete za blagodejne učinke na organizem. Samo jezero lahko poleti doseže temperaturo do 25 °C, pozimi pa se temperatura spusti na 4 °C, med zelo mrzlimi zimami površina jezera tudi zamrzne.

Legenda o nastanku Blejskega jezera

Kjer danes leži Blejsko jezero, nekoč ni bilo vode, ampak travnata dolina, sredi katere je stal hribček s skalo, ob kateri so ponoči plesale gorske vile. V dolini so pastirji pasli svoje ovce, ki so mulile travo v okolici vilinske skale. Vile so pastirje prosile, da njihovo plesišče ogradijo, da ne bo brez mehke trave. Pastirji prošnje niso upoštevali in nekega dne si je najmlajša in najlepša vila zato med plesom zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in jo zalili. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera, na katerem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, nam je ostalo lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami. To je danes Blejsko jezero.