MENINA PLANINA 2018

Menina planina 2018

Menina planina je ime dobila po menihih iz benediktinskega samostana v Gornjem Gradu, ki so imeli tu svoje posesti.

Menina planina je predalpska kraška planota. Znamenitosti teh so tudi kraške jame, ki jih ima tudi Menina planina kar nekaj. Med zanimivejše sodi 30 metrov globoka kraška udorna jama, imenovana Jespa. Njena posebnost so skriti kotički, kjer se zaradi toplotnega obrata sneg oziroma led lahko obdržita celo leto. Severno pobočje planote pokriva mešani gozd, južno pa obsežni pašniki. Na planino peljejo številne ceste, ki izletnikom omogočajo enostaven dostop do vrhov in drugih ciljev, do planinskega doma pa iz Tuhinjske doline vodi tudi več markiranih pešpoti.

Meja med Kranjsko in Štajersko

Menina Planina, ki je simbolno tudi meja med Kranjsko in Štajersko, nudi umirjen visokogorski svet. Pohod proti najvišjemu vrhu planote Vivodniku (1508 metrov), kjer stoji tudi razgledni stolp, je med najbolj priljubljenimi. V bližini stoji tudi planinski dom, v katerem se lahko pohodniki okrepčajo.

Jezerca

Planina je zaradi apnenčaste površine polna vrtač, kotličev in bazenov. Prav ti zadnji so razlog za nastanek pašne planote, saj je tako živina imela dostop do vode. Pazite torej, da se med sprehajanjem po planini ne zmočite tudi sami.