PAŠMAN 2020

Pašman

Otok Pašman pripada zadarski otoški skupini. Z otokom Ugljanom je povezan z mostom na prelazu Ždrelac, s trajektnimi povezavami pa z Biogradom na Moru in Zadrom. Okoli otoka so kot biseri raztreseni na desetine manjših in malo manj manjših otočkov, med njimi tudi nacionalni park Kornati. Morski tok v tem predelu menja smer vsakih šest ur, tako da je tukajšnje morje med najčistejšimi na Jadranu.

Ekološko očuvana pokrajina z mnogimi vrstami zdravilnih in aromatičnih želišč, vinogradi, polja in oljčni nasadi, so ob številnih peščenih in prodnatih plažah pravi kraj za vse, ki si želijo počitka daleč od vrveža in hrupa. Življenje na tem otoku se odvija že od pradavnine o čemer govore ostanki ilirskih gradenj, Villa Rustica in samostan na hribu Čokovac pri Tkonu in v Kraju. Tipična otoška mesta, ki so med seboj povezana s cesto, se nizajo po celotni dolžini otoka, prebivalci pa se po tradiciji bavijo z ribištvom, poljedelstvom, v novejših časih pa tudi z turizmom.

 

In ravno turisti imamo na voljo kar precejšnje število zelo lepih in urejenih plaž (Matlovac, Banj, Dobropoljana, Taline, Lučina, Tratica, Studenac, FKK Sovinje, Vitane,…), osamljenih toda zanimivih zalivov (Soline, Zaklopica, Landin,…) ter pohodniških hribov (Mali in Veliki Bokolj, Straža,…). Če pridete na Pašman s svojim čolnom oziroma ga najamete, pa se vam nabor skritih in čudovitih manjših plaž še občutno poveča. Še posebej, če vam omenim, da je en kup skritih plaž tudi na sosednjem Ugljanu in Ižu… Sami smo naprimer obiskali s čolnom plažo Mala Sabuša na Ugljanu, kjer vas pričaka neokrnjena narava in še večji mir.

Drugače smo največ hodili na plažo Matlovac, ki po mojem izboru spada med TOP plaže. Namreč na tej plaži je na voljo sončna betonska ali kamnita plaža, lahko pa poležavate v senci pod borovci. V vodi vas čaka naravna mivka, sama gladina pa je kar precej časa nizka, tako da je plaža primerna za družine z majhnimi otroki kot tudi za neplavalce. Seveda moram omeniti, da je voda kristalno čista, tako da imaš tudi v globoki vodi vodi občutek, da je nizka, ker vidiš na dnu lastno senco. V času našega letovanja je bilo vreme zelo poletno. Zunanja temperatura okoli 36°C je poskrbela, da je bila tudi voda zelo topla. Na plaži se nahajata tudi dva bara, kjer je na voljo seveda tudi sladoled, na enem strežejo tudi hitro hrano, tako da nisi lačen, tudi če se odločiš za celodnevno namakanje.

Na Pašmanu najdete tudi precej dobrih restavracij in picerij, kjer vas poleg dobrega okusa pričaka tudi neprevisok račun. Za primerjavo lahko navedem povprečno ceno za pico na Pašmanu okoli 45-50 HRK, medtem, ko je v turistično bolj obleganih krajih po Istri, Kvarneju ali Severni Dalmaciji (kjer mi hodimo) lahko cena tudi 80 HRK ali več. Na otoku ni za pričakovati trgovskih centrov ali večjih trgovin, so pa te manjše prav lepo založene. Posebej bi izpostavil trgovine Bure, kjer je na majhnem prostoru res pestra izbira.

Otok Pašman? JA, ŠE BI!!! Zagotovo se vrnemo!

Ždrelac

Ždrelac, kjer se je nahajal naš apartma, je manjše naselje na koncu severozahodnega dela otoka Pašman, ki upravno spada pod občino Pašman Zadarske županije. Mesto je nastalo leta 1289, ko so pozidali cerkev Sv. Luke. Leži v zalivu sv. Luka in se širi do obale preliva Ždrilo, po katerem je vas dobila ime.

 

V preteklosti je otoka Ugljan in Pašman ločila le morska plitvina, ki jo je bilo mogoče prebresti. Leta 1883 so plitvino poglobili in ustvarili umetni kanal Mali Ždrelac. Ob gradnji mostu preko kanala leta 1979 so ga razširili in poglobili. Most, ki danes povezuje oba otoka, je dolg 210 m. Skozi kanal lahko plujejo poleg ostalih plovil tudi manjši trajekti. Vseeno pa domačini povejo, da se skoraj redno dogaja, da kakšna jadrnica s previsokim jamborom le tega polomi oziroma poškoduje. Višina mostu je 18,5 m, kar pa nekateri očitno ne upoštevajo.

Gospa od Loreta

Na jugozahodni strani kraja Banj se dviguje hrib Mali Bokolj (174 m). Na vrhu hriba so krajani Banja leta 1935 postavili cerkvo posvečeni Gospi od Loreta. Do nje pridemo po kameni poti, na kateri so leta 2000 postavili postaje križevega pota. Po lastnih izkušnjah je za pot potrebna malo manj poletna obutev – kakšni japonki in sandali niso najbolj primerni.

 

Projekt gradnje cerkve na hribu Malega Bokolja si je zamislil dolgoletni župnik v Banju Ante Peroš (1872 – 1945), kateremu so krajani leta 2015 postavili tudi spominsko ploščo. Ante Peroš je bil župniku v Banju 43 let.

Se pa pot k cerkvi vsekakor splača, namreč na vrhu se nam odpre čudovit razgled na vse strani, še posebno lep razgled je proti Kornatom, najlepši razgled pa ob sončnem vzhodu in zahodu.

Apartma: Apartments More – Salty Pirate

Letošnji glavni dopust v avgustu smo preživeli v apartmaju Apartments More – Salty Pirate. Z lastnikom g. Davorjem sva se kar precej časa dopisovala (ker sem pač radoveden) in na vsako vprašanje mi je brez težav odgovoril. Že po samih prejetih slikah se je izkazalo, da zna biti apartma zanimiv – stari pomorski stil z modernim pridihom ter seveda moj fetiš – velika nova pokrita terasa.

Ob prihodu v apartma nas je pričakal g. Davor ter njegova starša, pričakala nas je pa tudi osvežitev v obliki prijetno hladne limonade in hladnega piva. Ob vstopu v apartma nas najprej pričaka velika lepa kuhinja z jedilnico in prostorom za 6 oseb. Iz kuhinje vstopimo v dnevno sobo kjer nas pričaka najbolj očitna kombinacija starega z novim – starinsko obdelane stene z modernimi stenskimi detajli in lepimi talnimi ploščami. Iz dnevne sobe pridemo v dve splanici z zakonsko posteljo, ter v obnovljeno kopalnico z wc-jem in tuš kabino.

 

Zunaj se nahaja prostorna pokrita terasa z dvosedom in stoli, klubsko mizico ter ležalnikom. Pogled je proti morju in otoki, zelo prijeten pa je tudi veter maestral, ki v vročih poletnih dneh in nočeh poskrbi za prijeten hlad.

Tako g. Davor kot njegova starša, ki živijo v isti hiši, so bili vedno na voljo za naša vprašanja, želje ali samo za prijeten pogovor. G. Davor ponuja tudi izlete s čolnom, kar lahko prijetno popestri preživljanje dopusta.

Slabosti apartmaja

Ker pa so slike ena stran, realnost pa druga stran, je tako tudi nekaj stvari, ki so me/nas zmotile. Naj najprem začnem s stvarjo, ki jo opazim v veliki večini apartmajev. Resnično ne razumem kje je težava v kuhinjo namestiti komplet enakih kozarcev in krožnikov ter jedilnega pribora. Razumem, da se preko poletja kakšen kozarec ali krožnik razbije, vendar je ta oprema zanemarljivo poceni, tudi če se vsako sezono zamenja ves komplet. Da pa s težavo najdeš dva enaka kozarca, mi pa enostavno ne gre v glavo. Vendar, kot sem že omenil, to težavo opažam v večini apartmajev, ne samo v tem.

Kot sem že večkrat omenil, mi je ena od najbolj pomembnih stvari v apartmaju terasa. V tem apartmaju je sama terasa zares lepa, kar pa velja za minus, je pa neposrečen dostop do nje. Namreč, da prideš do terase, je potrebno najprej stopiti na pot do plaže in se sprehoditi okoli hiše, kjer te pričakajo stopnice na teraso. Na sami terasi pa se nahajata dva okna od apartmaja od lastnikov, kjer lahko drug drugega opazuješ. Boljša rešitev za zasebnost bi bila po mojem mnenju, da bi se do omenjene terase dostopalo iz apartmaja od lastnikov, za naš apartma pa bi se uporabil prostor, kjer se nahaja priročna kuhinja in miza od lastnikov.

 

Naslednja stvar, ki nas je nekako vse motila je, da je miza v apartmaju in miza od lastnikov ločena samo z oknom in zaveso, tako da si lahko praktično gledamo drug drugemu v krožnik. Seveda posledično tudi ni neke pretirane zasebnosti v kuhinji, namreč na oknih ni rolet ali žaluzij.

Tudi drugod po apartmaju je en kup manjših detajlov, ki bi se jih dalo zelo enostavno in z majhnimi stroški izboljšati – neurejeni zaključki od novih talnih ploščic, manjkajoča luč nad umivalnikom, (ne)uporaba zaščitnega traka pri barvanju, popravilo kljuk na vratih in podobno.

Apartma (edini v hiši) je tudi brez klimatske naprave, kar je pri poletni vročini okoli 36°C čez dan in okoli 26°C ponoči, precej neprijetno za prebivanje. Je pa na voljo en ventilator, ki vsaj malo meša zrak preko noči. V prihodnje bom seveda bolj pazil ali se v apartmaju nahaja klimatska naprava ali ne.

Še ena stvar za konec: omare v apartmajih naj bi bile namenjene gostom, ne pa kot shramba od lastnika…

Ocena: 3/4

Velik plus je gostoljubnost lastnika g.Davorja in obeh staršev ter sama bližina plaže. Nažalost pa ta plus zbijejo zgoraj omenjene težave. Če bi se namenil en zasluženi izkupiček od apartmaja v odpravo pomanjkljivosti, bi bilo tudi samo bivanje bolj prijetno in posledično tudi višja ocena.