PAŠMAN 2021

Pašman 2021

“Otok Pašman? JA, ŠE BI!!! Zagotovo se vrnemo!” In smo se res… Letos je bilo dopustovanje zaradi vseh zadev s covid-19 in navzkrižnim dopustom resno pod velikim vprašanjem. Vendar se je k sreči vse dobro končalo za teden dni počitka in uživanja. No, kolikor se pač da v takšnih kaotičnih razmerah glede tega virusa in vseh ukrepih in omejitvah sploh uživati… Kakorkoli pač, na Pašman smo prišli zdravi in tudi nazaj domov smo se vrnili zdravi.

Tudi letos smo se naselili v Ždrelac, pravzaprav v isto ulico kot lani, samo dve vrsti bližje plaži. Naj omenim, da sem zaradi zgoraj omenjenega, letos začel z iskanjem apartmaja zelo pozno, kar se je tudi precej poznalo pri pridobivanju ustreznih ponudb. In lahko rečem, da smo letos res imelo zelo veliko srečo, saj smo najeli res en odličen apartma. O njem malo kasneje. O samem otoku Pašman in o kraju Ždrelac ne bom veliko ponavljal, nekaj si lahko preberete v moji lanski objavi. Ima pa Pašman res neki tisti posebni čar, ki te vleče k sebi in mene je resnično prevzel. Mir in tišina, kristalno čisto morje, prijazni domačini, številne možnosti za raziskovanje, …

Gospa od Loreta

Tudi letos smo ponovno malo raziskovali otok. Prva točka je bil ponoven vzpon na hrib Mali Bokolj, kjer se nahaja cerkvica Gospa od Loreta, kjer smo bili že lani. Letos smo se povzpeli v malo bolj primerni obutvi… Vzpon k cerkvici se resnično splača, saj se nam na vrhu hriba odpre res čudovit razgled. Najbolj se splača priti na vrh pred sončnim zahodom, kjer lahko človek resnično uživa v čarobnem razgledu tako proti Kornatom, preko Dugega otoka, preko mosta Ždrelac na otok Ugljan in na celino proti Zadru, Sv. Petru na Moru, Turanj, Sv. Filip in Jakov in vse do Biograda na Moru. Kot recimo temu zanimivost, smo letos na poti na vrh in na samem vrhu srečali večinoma same Slovence…

Gospa od Sniga (Marija Snežna)

Že lansko leto smo večkrat, ko smo se vozili preko mostu Ždrelac, opazovali malo cerkvico v zalivu, letos pa smo se odločili, da jo tudi obiščemo. Cerkev Marije Snežne se nahaja na otoku Ugljanu in se nahaja na zahodni strani soteske Mali Ždrelac v zalivu Ždrelaščica. Je skupno svetišče za Pašman (župnija sv. Luke iz Ždrelca) in Ugljan (župnija Spreobrnjenja sv. Pavla iz Kukljice). Praznik Matere Božje Snežne se od leta 1514 praznuje vsak 5. avgust. Notranjost cerkve z glavnim oltarjem ima štiri marmorne stebre, v katerih je svetišče. Cerkev ima pet oltarjev; glavni je posvečen zavetnici cerkve Matere Božje Snežne, ostali štirje pa so posvečeni Rojstvu Blažene Device Marije, sv.Asunti, Sv.Andriji in sv.Nikoli. Cerkev s svojimi slogovnimi lastnostmi razkriva baročni slog 17. stoletja in je dragocen kulturni spomenik na tem območju, zato jo je komisija pri Območnem zavodu za varstvo kulturnih spomenikov v Splitu leta 1982 uvrstila pod zaščito države. Renesansna oltarna slika Marije Snežne je shranjena v muzeju cerkvene umetnosti v Zadru.

Kukljica – otok Ugljan

Tako kot lani, smo se tudi letos odpravili na večerno potepanje po mestu Kukljica na otoku Ugljan, ki je turistično nekako najbolj “živo” na obeh otokih. Najprej smo se okrepčali v res odlični restavraciji Ciao Ciao, kjer imajo odlične pizze (ki smo jih preizkusili lansko leto) in res dobro pripravijo a la cart hrano. Letos smo poizkusili malo bolj raznoliko hrano – od žara do morskih jedi in vse kar daš v usta, je odličnega okusa.

Po večerji se je seveda treba tudi malo posladkati. In tu pride na vrsto naslednja vrhunska stvar – najboljši sladoled daleč na okoli, ki ga pripravijo v slaščičarni Hajduk. Ne samo okus sladoleda, tudi sam izgled je nekaj posebnega. Še posebej, če sladoled naroči otrok, saj vsak dobi posebno zanimivo kreacijo, ki jo ne doživiš ravno pogosto.

Nek poseben romantični čar naredi tudi večerni sprehod od marine do resorta Zelena Punta, kjer si lahko ogledaš tisoče luči, ki svetijo iz Zadra in uživaš v odsevu lune v morju…

V samem središču mesta Kukljica na otoku Ugljan se nahaja župnijska cerkev, posvečena spreobrnjenju sv.Pavla. Na mestu današnje cerkve, se je prej nahajal poznorimski ali zgodnjehrvaški bogoslužni prostor. Cerkev, ki jo je načel zob časa, so domačini porušili in na istem mestu leta 1666 zgradili novo. Cerkev s svojimi slogovnimi lastnostmi razkriva baročni slog 17. stoletja. V notranjosti cerkve je glavni oltar, posvečen Bl.Materi Božje Karmenske, ter dva oltarja na desni in dva oltarja na levi strani. Na zakristiji in na levi strani cerkve je zvonik, katerega gradnja se je začela leta 1741.

Po samem naključju pa smo en dan preživeli skupaj s prijateljema, ki sta ravno v istem terminu prebivala na Pašmanu. Pri Bogdanu in Neži smo se tako dobili zjutraj, pripravili vse za preživljanje dneva na plaži – beri: hladilne torbe napolnili s pijačo, se odpravili na plažo, ki se nahaja pred apartmajem, z Bogdanom sva se malo poigrala z navigacijo in sonarjem, ki ju ima na svojem čolnu in seveda smo tudi malo zaplavali. Odločili smo se tudi, da bomo zakurili žar, vendar je bilo treba najprej dobiti še “material” za na žar. In seveda smo se v Kukljico, kjer se nahaja mesnica, odpravili kako drugače kot s čolnom. V Kukljici pa seveda ne gre brez Hajduka in njihovega odličnega sladoleda… 😀

Apartma: Sunset apartmani – apartma Lavanda

Kot sem že omenil na začetku, smo letos imeli res kar srečo, da smo dobili apartma po naših željah. Ker nas je 5 oseb, je moj prvi pogoj, da ima apartma 5 postelj. Absolutno ne maram, da bi moral nekdo spati v dnevni sobi na kavču. Moj drugi pogoj pa je terasa. Brez terase s pogledom na morje nekako ni tistega pravega užitka in občutka, da si nekje na morju. In apartma Lavanda, ki se nahaja v sklopu apartmajev Sunset, ima oboje, oziroma še več. Bistveno več. Apartma Lavanda ima po kategoriji oznako A4+2 (kar v večini primerov pomeni 2 splanici s po dvema posteljema in kavč za 2 osebi) in ima 3 zvezdice in se nahaja na sredini hiše. Po moji lajični oceni, bi dal temu apartmaju brez težav oznako A6 in 4 zvezdice. Poleg apartmaja Lavanda, se v pritličju nahajata pe dva manjša apartmaja Smokva in Maslina, ki imata oba kategoriji A2+1. Na vrhu nad apartmajem Lavanda pa imajo svoje prostore lastniki.

V apartmaju Lavanda se nahajajo 3 spalnice. Prva najmanjša se nahaja takoj pri vhodu in je najbolj primerna za do 2 otroka – tudi 2 odrasla lahko brez težav prebivata. Za prvo spalnico se nahaja kopalnica s tuš kabino, ki je prostorna in svetla, v njem se nahaja tudi sušilnik za lase, svoj kotiček pa ima tudi oprema za čiščenje. Za kopalnico se nahaja srednja spalnica s srednje veliko zakonsko posteljo, kjer sva spala z ženo in v njej se nahaja ena večja in ena manjša garderobna omara – za naju čisto dovolj prostorna. Za to srednjo splanico pa se nahaja velika spalnica z veliko zakonsko posteljo in veliko garderobno omaro na vsaki strani. V vseh treh splanicah nas je na posteljah pričakala izredno čista posteljnina in po en komplet snežno belih brisač (ena manjša in ena večja). Ženski del se je prav čudil nad belino brisač in posteljnine… 😀

Vse tri spalnice in kopalnico pa povezuje en večji prostor, kjer se levo od vhoda nahaja manjša, a zelo priročna kuhinja, sledi ji jedilnica z mizo in 6 stolov, največji del pa je namenjen dnevni sobi, kjer se nahaja usnjena sedežna garnitura, miza in omarica s TVjem, kjer lahko spremljate hrvaške TV programe. Pri nas je ponavadi TV zelo malo v uporabi, tako, da noben niti ne pogreša TVja… Če se malo vrnem nazaj na kuhinjo: omenil sem, da je kuhinja manjša, a zato zelo funkcionalna in zelo založena. Končno smo spet naleteli na kuhinjo v kateri se nahaja komplet enakih kozarcev, krožnikov, posod in pribora… Ne vem zakaj in kako, ampak v večini apartmajev dobim občutek, da ko doma razbiješ nekaj kozarcev, daš tiste, ki ostanejo, skupaj v en apartma… No, v primeru apartmaja Lavanda temu ni tako. Štedilnik je plinski s tremi plinskimi ploščami in eno električno. Poleg vsega omenjenega se v kuhinji nahaja tudi mikrovalovna pečica, grelnik vode in večji hladilnik z zmrzovalnikom.

Iz dnevne sobe nas velika drsna steklena vrata pripeljejo na meni najboljši del apartmaja – veliko porito teraso s čudovitim pogledom na morje. Na terasi nas pričaka komplet foteljev, dvosedom in mizo iz umetnega ratana, kjer smo preživeli kar precej tistega časa, ko smo bili v apartmaju. Na terasi se nahaja tudi stojalo za sušenje perila in je dovolj prostora, da se lahko odloži vsa “ropotija” za na plažo.

Ker je ulica Put Ružmarina, kjer se apartma nahaja, precej ozka (bližje greš k obali, bolj ozka je), je posledično tudi manj prostora za parkiranje. Pred samo hišo je prostor za 2 avtomobila, pod hišo se pa nahaja še garaža, kamor sicer gresta lahko še 2 avta, vendar je parkiranje zaradi zelo ozke ulice malo težje in ni ravno primerno za vsakodnevno manevriranje z večjim avtom in je bolj primerno za krajše avte. Vendar, ker se lastniki resnično trudijo, da bi bilo bivanje gostov čim manj moteče, smo se tudi sproti dogovarjali, kje se lahko pusti avto. V tej ulici se namreč lastniki vsi med seboj poznajo in so tudi v dobrih prijateljskih odnosih, tako da je na primer reševanje težav s parkiranjem možno tudi tako, da “ti danes parkiraš pri meni, jaz pa jutri pri tebi”.

Glede na to, da smo tudi mi bili sedaj že drugo leto v isti ulici, smo recimo temu, tudi mi postali že malo bolj “domači”. To se na primer pokaže tudi s še vedno dobrimi odnosi z lastnikom apartmaja Apartment More, g. Davorjem, kjer smo bivali lansko leto.

Če povzamem na kratko naše bivanje v apartmaju Lavanda, ki se nahaja v sklopu apartmajev Sunset: ČUDOVITO!

Ocena: 5

In naj prispevek zaključim tako kot sem ga začel: Otok Pašman? JA, ŠE BI!!! Zagotovo se vrnemo!