PIRAN 2019

Piran 2019

Najlepše mesto slovenske obale je zraslo na soli. Piranske soline, kjer še danes po starih postopkih nastaja vrhunski solni cvet, so bile vir razcveta slikovitega mediteranskega mesta z obzidjem, razgledno cerkvijo in kulturnimi znamenitostmi.

Staro pristaniško mesto z ostanki srednjeveškega obzidja je v celoti zavarovano kot kulturno-zgodovinski spomenik. Ozke ulice s tesno strnjenimi hišami, ki se od cerkvene vzpetine spuščajo proti osrednjemu trgu ob obali, poudarjajo njegov mediteranski značaj. Svetovljansko obmorsko mesto, ki se je razvijalo pod vplivom bližnjih Benetk, velja za eno najpristnejših in najbolj fotogeničnih mest na obali Jadranskega morja. Poleg arhitekture, pomorskega muzeja, akvarija in drugih znamenitosti v mesto vabijo prireditve, kulinarična ponudba in bližnje naravne posebnosti.

 

Piran je eno od slikovitih srednjeveških mest Slovenije. Ljubitelji obzidij in drugih arhitekturnih in kulturnih posebnosti preteklih časov lahko v Sloveniji teden dni potujete od enega do drugega zgodovinskega mesta, od obale do Ljubljane, od Alp do Panonske nižine.

Piranske soline, nastale že v letu 804, so obsegale soline na območju današnje marine (Lucija, Portorož), manjše Strunjanske soline in večje Sečoveljske soline. Območji obeh ohranjenih solin sta danes krajinska parka. V krajinskem parku Strunjan vas čaka izjemen klif nad morjem, v Sečoveljskih solinah pa lahko z vodenimi ogledi in obiskom Muzeja solinarstva spoznate tradicionalno pridelavo soli.