BRASLOVŠKO JEZERO 2021

Braslovško jezero

Braslovško jezero leži nedaleč stran od trga Braslovče. Okoli jezera je urejana okoli 1,5 kilometra dolga gozdna učna in sprehajalna pot, novejša restavracija Brunarica Jezero pa s svojo ponudbo ribjih in drugih jedi ter čudovito teraso s pogledom na jezero nudi prave gurmanske užitke. Braslovško jezero je priložnost za pobeg v naravo in ribolov, je idealen kraj za sproščanje in aktivno preživljanje prostega časa, tako za rekreativce, kot za posameznike, pare in družine.

Zgodovina jezera

Okoli 4,5 ha veliko jezero je nastalo leta 1961 z zajezitvijo potoka Trebnik. S pomočjo podjetja Nivo Celje so člani Turističnega društva Braslovče na zemljišču ti. plaskanove doline prestregli vodo izvira Trebnika in jo zadržali v naravnem jezeru. Do jezera so napeljali vodovod, elektriko in uredili kanalizacijo. Uredili so obrežje jezera, postavili sklalni stolp, kupili nekaj čolnov ter odprli prvi, majhen bife. Gostinsko podjetje Braslovče je kasneje na mestu prvotne majnše koče ob jezeru zgradilo gostišče. Povečalo se je zanimanje za ribolov, vrsto let pa je bilo jezero kraj mnogih prireditev, zabav in dogodkov s številnimi športnimi in vodnimi aktivnostmi. Na zaledelenem jezeru so v zimskim mesecih prirejali drsalne revije, hokejske tekme, hitrostne motorne dirke, poleti pa številna plavalna tekmovanja in razne telovadne propagandne točke, kjer je sodelovala tudi državna reprezentanca. Dolga leta je to bil kraj mnogih prireditev, tudi plesnih revij in koncertov, ob jezeru je bil na voljo prostor za taborjenje, Gostinsko podjetje Braslovče pa je med vikendi poskrbelo za živo glasbo in ples.

Danes je Braslovško jezero priljubljena točka predvsem za ljubitelje sprehodov in oddiha v naravi ter ribiče, pot okoli jezera pa je primerna za vse starostne kategorije. Za kulinarično razvajanje pa bo poskrbela Brunarica Jezero.

Brunarica v naravi

Brunarica ob Braslovškem jezeru se nahaja v neokrnjeni naravi Spodnje Savinjske doline, približno 1 km od kraja Braslovče. Če vam manjka umirjenih trenutkov in tišine, jih boste našli v idiličnem gozdnem okolju, kjer lahko uživate ob pomirjujočih zvokih petja ptic in regljanja žab.

Odklop od dnevnega vrveža si ob odlični jutranji kavi ali ob osvežujoči hladni pijači v toplih dneh lahko privoščite na veliki odprti terasi, pozimi pa se lahko pogrejete v prijetnem ambientu, kjer domačnost pričarajo z odprtim kaminom, v katerem vam po predhodnem naročilu lahko pripravijo tudi gurmansko poslastico – hobotnico izpod peke.

Brunarica je odprta vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih, prav tako vam ob toplih in hladnih napitkih nudijo pester izbor ‘a la carte’ ponudbe na žaru pripravljenih morskih rib, postrvi, morskih sadežev, lignjev, odličnih palačink in sladoleda.

Najbolj vam pa priporočam, da si privoščite njihove domače kremšnite, ki so naravnost odlične!