VELIKA PLANINA 2016

Velika planina 2016

Velika planina spada v Kamniško savinjske Alpe in obsega 5,8 kvadratnih kilometrov, najvišji vrh je Gradišče, ki se dviga 1666 metrov nad morjem.

Ob koncu pomladi na Veliki planini zažvenketajo kravji zvonci, ki naznanjajo prihod pastirjev. Pravljična planota z enim od največjih pastirskih naselij v Evropi vas vabi, da spoznate zanimivo življenje na planini in se okrepčate z mlečnimi dobrotami, ki jih pripravljajo za vas. Privoščite si sprehod med zelenicami, daljši pohod po planini ali gorsko kolesarsko turo.

Prijeten sprehod med iglavci in pašniki

Velika Planina ponuja številne možnosti za sprehode ter daljše pohode, ki jih po želji združite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. Najhitreje boste na Veliko planino prispeli z žičnico nihalko iz Kamniške Bistrice in nato nadaljevali vožnjo z dvosedežnico do vrha, kjer vas čaka enkraten razgled. Najbolj aktivni se lahko na planino odpravite peš po označenih planinskih pešpoteh. Pozimi je na planini urejeno smučišče, kjer boste s prijatelji ali z družino lahko doživeli pravo zimsko pravljico.

Pastirsko naselje

Pastirsko naselje na planini obsega okoli 140 koč in je prepoznavno po svoji tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine. Strehe koč so krite z značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. Še posebej živo je na planini od junija, ko koče zapolnijo pastirji in s svojo živino ostanejo na paši vse do septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance. Del koč je namenjen tudi obiskovalcem, zato lahko tu prenočujete podobno kot pastirji.

Znamenitosti na planoti

Na planoti se lahko spočijete pri kapeli Marije Snežne ter se spustite v znamenito jamo Vetrnica, ki je dostopna po ozki krožni poti. Na zahodnem robu planote (Zeleni rob) je slikovito naravno okno Luknja. Jama Dovja griča se nahaja v Tihi dolini in je globoka zgolj 9 m, poznana pa je po številnih pripovedkah. Obiščite tudi Preskarjev muzej, kjer hranijo trnič – poseben sir, poznan za območje Velike planine.

Prava pastirska malica

Na planini se v poletnih mesecih lahko okrepčate s pravo pastirsko malico – kislim mlekom in žganci. Poleg tega vam pastirji ob obisku naselja z veseljem postrežejo tudi domači sir ali druge mlečne dobrote. Na planini se boste lahko okrepčali tudi z značilnimi planinskimi jedmi, kot so jota, ričet, golaž, pečenica s kislim zeljem, kranjska klobasa, ajdovi žganci, sirovi štruklji.

V dolini Kamniške Bistrice

Pod Veliko planino boste sredi zelene narave odkrili kar tri izvire reke Kamniške Bistrice, najbolj poznan je vsekakor njen glavni izvir, ki se nahaja v bližini Doma v Kamniški Bistrici. Ob izviru se nahaja Plečnikov dvorec, ki se imenitno vklaplja v naravno okolje. Na poti ob reki si oglejte tudi soteski Veliki in Mali Predaselj, ki predstavljata najožji del struge Kamniške Bistrice, vreden ogleda je tudi slap Orglice.